پروژة مرمت و احیای کاروانسرای وکیل ۴۵ درصد پیشرفت دارد

احیای کاروانسرا در میانة راه

میرعامل شرکت سمگا: قطعا مشکل پارکینگ پروژه را حل خواهیم کرد

گروه جامعه ـ سرنوشت تلخ کاروانسرای وکیل کرمان کم‌کم رو به تغییر گذاشته و اکنون مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری میراث‌فرهنگی و گردشگری ایران می‌گوید که تا خردادماه ۹۹ این بنای تاریخی به یک بوتیک‌هتل تبدیل می‌شود.

به گزارش استقامت، این کاروانسرای تاریخی ۱۸۰ که در مجموعه‌ی تاریخی وکیل کرمان قرار دارد را عده‌ای نخستین ساختمان دو طبقه‌ی شهر کرمان می‌نامند. این کاروانسرا ثبت ملی شده، دارای کالبد خشتی و آجری بوده و گفته می‌شود از معدود کاروانسراهایی است که دارای تزئینات نفیس کاشی‌کاری است تا جایی که حتی بادگیر آن نیز دارای تزئینات است.

این بنای ارزشمند تاریخی، سالیان زیادی بود که به حال خود رها شده و تلاش‌ها برای مرمت و احیای آن، ناکام می‌ماند. نخستین اقدام در این زمینه، در دهه‌ی هفتاد و در زمان استانداری مرتضی بانک انجام و قرار شد این بنای تاریخی به یک هتل سنتی تبدیل شود. آن زمان، رویای هتل عباسی اصفهان را برای کاروانسرای وکیل کرمان در سر داشتند. طرح‌شان اما بی‌نتیجه ماند تا این‌که در زمان ریاست رحیم‌مشایی بر سازمان میراث‌فرهنگی کشور، یک سرمایه‌گذار ترک به کرمان می‌آید و با تشریفاتی بالا، کلنگ پروژه‌ای را بر زمین می‌زند که قرار بود با اجرای آن، هتلی در این کاروانسرا ایجاد شود که به قول مدیر وقت میراث‌فرهنگی استان: «میلیاردرهای جهان برای دیدن این هتل به کرمان سفر کنند!». این رویا هم در حد حرف ماند تا که در سال ۸۹ صندوق احیا و بهره‌برداری از بناها و اماکن تاریخی این بنا را به‌همراه خانه‌عامری‌های کاشان و عمارت مسعودیه تهران به شرکت سرمایه‌گذاری «عظام» واگذار کرد تا این شرکت هتلی در این کاروانسرا ایجاد کند. این طرح اما مدتی بعد،  به‌دلیل آنچه که آن را «مخدوش بودن قرارداد واگذاری» خواندند اجرا نشد و با پیگیری‌های فراوان، میراث‌فرهنگی کرمان توانست حکم خلع‌ید پیمانکار را بگیرد. سرانجام در مردادماه سال ۹۶ بود که کاروانسرای وکیل برای تبدیل به یک مجموعه‌ی اقامتی به سرمایه‌گذار جدید واگذار شد. این‌بار، شرکت سرمایه‌گذاری سمگا (سرمایه‌گذاری میراث‌فرهنگی و گردشگری ایران) برنده‌ی مزایده‌ی واگذاری این بنای تاریخی شد تا آن را مرمت کند و ۲۰ سال در اختیار بگیرد. این‌بار اما واگذاری با موفقیت انجام و عملیات طراحی و مرمت کاروانسرا شروع شد. روز پنجشنبه، چهارم مهرماه ۹۸ مونسان، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور از این پروژه بازدید کرد.  در حاشیه‌ی بازدید، اسفندیار حیدری‌پور، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران در پاسخ به استقامت درباره‌ی آخرین وضعیت پروژه گفت: «این پروژه تقریبا ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. در حوز‌ه‌ی استحکام‌بخشی و تاسیسات کار را داریم پیش می‌بریم و طی ۹ ماه آینده این پروژه به بهره‌برداری می‌رسد».

وی با بیان این‌که سه بخش تاسیسات و تجهیزات و استحکام‌بخشی را در دستور کار داریم، افزود: «این کاروانسرای تاریخی ۵۷ اتاق و حدود ۱۴۰ تخت به زنجیره‌ی هتل‌داری استان کرمان اضافه خواهد شد». حیدری‌پور در پاسخ به این پرسش که برای تامین پارکینگ مجموعه چه برنامه‌ای دارید؟ گفت: «برای تامین پارکینگ مجموعه روی دو، سه زمین برنامه‌ریزی کردیم و درباره‌ی آن در حال مذاکره هستیم. ضمن این‌که مجموعه‌ی تجاری روبه‌روی هتل نیز ظرفیت پارکینگ خالی دارد». وی اظهار کرد: «زمان بهره‌برداری پروژه، قطعا مشکل پارکینگ را هم حل خواهیم کرد».

وی در پاسخ به استقامت، درباره‌ی جدی‌ترین مشکل پروژه نیز گفت: «مشکل فعلی ما اتصال به شبکه‌ی فاضلاب است که در حال پیگیری برای رفع آن هستیم».

بانی مجموعه‌ی وکیل که کاروانسرای فوق یکی از عناصر آن است، محمد اسماعیل خان نوری ملقب به «وکیل‌الملک» بوده که ۳۷ سال پس از ابراهیم‌خان ظهیرالدوله و از سال ۱۲۸۲ هجری قمری حکومت بر کرمان به وی رسیده است. وکیل‌الملک از رجال و بزرگان نامی عصر خود بوده که به گواه متون تاریخی، ناصرالدین‌شاه چندین‌بارتصمیم داشته تا وی را به صدارت عظما برساند اما او با ارزیابی‌ای که از اوضاع آشفته‌ی دربار داشته، این منصب را نپذیرفته. گفته می‌شود ناصرالدین‌شاه هر زمان که می‌خواسته درباریان خود را تهدید کند خطاب به آن‌ها نهیب می‌زده که؛ کاری نکنید زنجیر آن شیر ژیان را که در کرمان خفته است رها و بلای جان شما کنم. چه آن‌که از همه‌ی شما لایق‌تر و در امور بصیرتر می‌باشد.

او در دوران حکومت خود، اقدامات مفید فراوانی را انجام داده بوده که یکی از مهم‌ترینِ آن را ساخت مجموعه‌ی وکیل می‌دانند که علاوه بر بازار و کاروانسرا و مسجد و حمام، خانه‌هایی نیز پیرامون آن احداث کرده است. یکی از مهم‌ترین ارکان این مجموعه را همین کاروانسرا می‌دانند.